Hoofdpijn

Kort iets over het hoofd

Ons hoofd koppelen we vaak “los” van ons lichaam. Niet echt natuurlijk maar meer als wens. Ons hoofd is vaak intens aanwezig, door ons te vertellen over je overtuigingen, dingen die we zijn vergeten en nog moeten doen. Ons hoofd brengt ons uit het hier en nu. Dat heeft een reden. Ons hoofd is als een plek waar we naartoe “vluchten” om veilig te zijn. We vinden het eng en spannend om in ons lichaam aanwezig te zijn. In ons lichaam vinden we niet alleen antwoorden op vragen die fijn zijn maar ook minder leuke en fijne antwoorden. Antwoorden waar we niet op zitten te wachten, verhalen waar we eigenlijk geen zin in hebben. En we vluchten dan naar ons hoofd in de hoop dat ons hoofd een ander antwoord geeft of nog ontwijkende dingen kan bedenken en ons tijdelijk gerust kan stellen.

Ik geloof echter dat dit van tijdelijke aard is en als we in ons lichaam zakken. Alles onder ogen zien we dan langzaam alles kunnen opruimen en helen. Daar denkt mijn hoofd en jou hoofd zeker anders over. Maar het is nu de keuze aan jou, koppel je je hoofd los? Of zak je in je lichaam, dat lichaam waar je hoofd ook onderdeel van is. En dan nu hoofdpijn…

Puur fysiek

Puur fysiek gezien heeft hoofdpijn verschillende oorzaken.

  • Je hebt stress
  • Je hebt slaapproblemen (in allerlei vormen)
  • Je hebt last van vermoeidheid (en/of extreem vermoeid)
  • Je zit of beweegt niet in een goede houding
  • Een hormonale veranderingen (tijdens of voor de menstruatie of tijdens zwangerschap/overgang)
  • Je reageert met hoofdpijn op bepaalde voedingsstoffen
  • Je hebt een hersentumor (dit is zeldzaam)

Energetisch gezien

Hoofdpijn is een hele uitgebreide “aandoening” en er valt veel over te vertellen.
En misschien we teveel en ook te specifiek om allemaal hier te vertellen maar een mooie samenvatting geef ik je met liefde. Je bent (mega) kritisch op jezelf en je bent ook nog bezig met wat anderen daar allemaal van vinden. En je maakt je dan ook nog zorgen om de ander. Je wil het goed doen, doen zoals het “hoort”, zoals je het hebt geleerd. Je hebt jezelf daardoor letterlijk klemgezet. Je kan hierdoor niet vrij bewegen. Als je geen transformatie inzet, dan kom je steeds vaster te zitten. Letterlijk en figuurlijk.
Vaak is het krijgen van hoofdpijn een langer proces. Door deze vele activiteit in je hoofd ontstaat er veel energie en als je die niet goed kunt afvoeren, door bv blokkades, “ontploft” je hoofd bijna.

Het openen van je kanalen en dan vooral naar boven. Je kruinchakra. We noemen dat ook spiritueel ontwaken kan ook een reden zijn voor hoofdpijn. Dit kan ook het verbinden met je hogere zelf betekenen. Als je kanalen vol zitten met blokkades (trauma of emotionele ervaringen uit het verleden) en je wroet daarin kun je last krijgen van hoofdpijn.

Dan nog iets specifieker, waar heb je hoofdpijn?

Zit de pijn vooral aan de rechterkant van je hoofd? dan betekent het, dat je echt veel te veel nadenkt. Je piekert je suf en je analyseert vervolgens ook nog eens alles. Je wikt en weegt en je kan niet meer stoppen. Dit doe je vaak als het je niet meer lukt om in je lichaam te zakken en echt te voelen.

Zit de pijn aan de linkerkant van je hoofd? Dan betekent het dat je niet genoeg aandacht en liefde geeft aan je gevoelens en emoties. Sterker nog, je luistert er niet eens naar en je dendert er veelal over heen. En je volgt je intuïtie al helemaal niet.

Zit je hoofdpijn vooral aan de voorkant? Vaak krijg je pijn aan de voorkant dan gaat het vaak over het NU. Je bent in het hier en nu bewust met iets bezig.

Zit de pijn in de achterkant van je hoofd? Dan heeft het vaak met onbewuste processen te maken en/of heeft het het een link met het verleden. (Iets wat achter je ligt en eerder is gebeurt)

Je mag bewegen, vrij bewegen, in je eigen energie met alles wat je al bent. Er hoeft niks meer en niks minder en zeker niet anders. Je kan bijvoorbeeld letterlijk meer beweging zoeken. Wandelen, (actieve) meditatie of fietsen in de natuur. In die beweging mag je dan opzoek naar de stilte in jezelf, je rust, het genieten én vanuit daar luisteren naar de antwoorden die je lichaam voor je heeft.

Zoals ik al zei is Hoofdpijn een complex iets en er kan nog van alles anders aan de hand zijn, zowel lichamelijk als energetisch. Belangrijk is dat je blijft voelen en hulp inschakelt als dat nodig is, in welke vorm dan ook.

Mijn teksten sluit ik altijd met de zin: Dit is mijn waarheid, niet DE waarheid. Haal uit deze teksten waar je wat aan hebt, doe dat trouwens in alle teksten of eigenlijk in alles. Schep op wat je energie geeft, waar je je goed bij voelt. Voelt dit als zweverig, onzin of als onwaar voor jou? Klik dit dan vooral weg. Ik probeer mijn teksten met zoveel mogelijk informatie te vullen, zo down to earth mogelijk.