Diarree (maar ook over darmen)

Diarree of zoals de VanDale het noemt, Buikloop is een grote schoonmaak van je darmen.
Nu hoor ik vaak als ik zeg wat een energetische oorzaak is van een bepaalde aandoening,
dat komt door een virus, een bacterie, voedselvergiftiging en/of medicatie.
Mijn visie hierop is dat bovenstaande allemaal lichamelijke reacties zijn en deze dus ook een energetische oorzaak hebben. Dat betekend niet dat ze er niet zijn maar dat ze je iets willen vertellen, laten zien of spiegelen.

Puur fysiek gezien

Onze spijsverteringsstelsel en onze darmen krijgen vaak pas echte aandacht van ons als we pijn hebben en klachten ervaren. Gek eigenlijk want dat stelsel vertelt ons samen met wat we uitscheiden, ja ik bedoel je kak, poep, ontzettend veel over je gezondheid. Het is niet voor niks dat er vaak gezegd word dat veel ziektes en aandoeningen voortkomen uit een verstoorde darmflora. En het is dus heel interessant om eens te kijken wat het allemaal te verteren krijgt. En dat is veel meer dan alleen voedsel wat wij dagelijks naar binnenwerken. Wat doet dat stelsel nu precies? De inname van voedsel, de afbraak tot voedingsstoffen, de opname van voedingstoffen in de bloedbaan en verwijdering uit het lichaam van onverteerbare voedselresten horen allemaal tot de taken van onze spijsvertering.

Darmen zijn ons gevoel

Maar in onze buik zit een enorm gevoelscentrum. Hier schreef ik al eens over in een stuk over je buik.
Grote diepgewortelde trauma´s zetten we vast in onze darmen.
Tegelijkertijd bewegen we in een omgeving waar stress een veel gezien probleem is van de darmen, onze adem zit hoog en geven onze darmen daardoor niet de massage die ze wel verdienen en nodig hebben.
Want als we “naar onze buik ademen, ademen we natuurlijk niet letterlijk naar onze buik maar zwellen we onze buikholte op om ruimte te geven aan de organen die daar aanwezig zijn.

De dunne darm heeft een superpower. Dat wordt wel het ‘onderbuikgevoel’ genoemd. De dunne darm is heel gevoelig en kan jou snel waarschuwen als iets niet goed voelt. (Dit is bij mensen met HSP/HSS soms nog erger en kunnen ook ziekte ervaren aan de darmen)
Die dunne darm kan echt emoties opslaan. Een van de gevoelens die vooral word opgeslagen in de dunne darm is het gevoel dat je in de steek gelaten bent. In alle vormen die je kunt verzinnen: Het kan al in je jeugd zijn gebeurd, het kan zijn dat iemand overlijd en jij het gevoel hebt, nu laat je mij in de steek en moet ik het alleen doen of omdat je verkering uitgaat of er een relatie verbroken wordt. Je dunne darm slaat die emotie dan op en probeert het voor je te verwerken. Dat kan een proces van jaren zijn, dus is niet opgelost met een flink potje poepen.

De dikke darm vertelt ons veel over ons gevoel van onveiligheid. Ook dit kan weer iets zijn vanuit vroeger; een onveilige jeugd, of een onveilige plek waar je opgroeide, relaties en maar ook in het nu. Als je dus een verstopping hebt word dat uitgelegd dat je iets willen vasthouden wat je heb. ‘Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt’. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld vooral verstopping als ze op vakantie gaan of gaan verhuizen. Niet wetende waar je terecht komt of de onzekerheid hoe de plek zal zijn houd je vast en verkrampen je darmen.

In een veilige situatie kan je dikke darm staat voor het loslaten. Het laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Uit angst houden we veel te veel vast. Loslaten is een hele lastige voor veel mensen, we houden om allerlei reden veel teveel vast (onbewust vaak). In de nacht (en volgens de chinese geneeskunde tussen 5 – 7 uur in in de ochtend) zijn je darmen het meest actief. Ze verteren en het is fijn als we dan in de ochtend lekker naar de wc kunnen. Je daar de tijd voor neemt. Je laat dan letterlijk los. De dikke darm dus staat voor laten gaan van datgene dat je niet meer nodig hebt.
Genoeg uitgeweken, terug naar de diarree. Energetisch kan diarree twee oorzaken hebben.

Je laat oude emoties los

Wanneer je diarree krijgt, is dat een teken dat je lichaam emoties los laat. Je wil je vluchtig ontlasten van iets. Uit angst zou je weglopen. Ren je weg voor belastende situaties? Op het moment dat je diarree krijgt, laat je de emoties uit je darmen namelijk los, je dunne darm is er klaar mee!En jij dus ook…Bam!Lekker bezig dus..

Opgehoopte spanning loslaten

De darmen kunnen spanning opslaan. Het kan ook zijn dat de mensen waar je mee werkt, vol spanningen zitten. Mensen die in het onderwijs werken of in de zorg, komen voortdurend met anderen in aanraking die spanning voelen. Is jouw emmer met spanningen helemaal vol, dan loopt het over. Oftewel: dan gaan je darmen leeg lopen om alle spanningen af te voeren. Niet fijn, maar het lucht wel op. Dit zijn dus niet altijd spanningen van jezelf maar ook zeker spanning van anderen.

Wil je meer in je lichaam verdiepen, luisteren naar haar en voor haar zorgen?
Boek dan een behandeling

Mijn teksten sluit ik altijd met de zin: Dit is mijn waarheid, niet DE waarheid. Haal uit deze teksten waar je wat aan hebt, doe dat trouwens in alle teksten of eigenlijk in alles. Schep op wat je energie geeft, waar je je goed bij voelt. Voelt dit als zweverig, onzin of als onwaar voor jou? Klik dit dan vooral weg. Ik probeer mijn teksten met zoveel mogelijk informatie te vullen, zo down to earth mogelijk.