Massage is (g)een luxeproduct 

In gesprek met anderen, in mijn praktijk maar ook daarbuiten, merk ik hoe vaak ik hoor op de vraag: “Heb je vaker een massage?” of op mijn advies; “Het lijkt me een goed plan, om je vaker te laten masseren.”; Massage is toch een luxe product.

Dat wil ik in dit stuk graag weerleggen met een aantal voorbeelden. Ik denk namelijk dat massage niet bedoeld is als luxe product, maar als een aanraking die ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft. Massage is een eeuwenoude methode, die inspeelt op de eerste levensbehoefte van een mens. Aanraking is essentieel in ons leven.

Aanraking doet ontzettend veel met ons. Liefdevolle aanrakingen zijn zelfs heel erg gezond:

  • Minder last van stress en angst.
  • Als we knuffelen of elkaar aanraken, komt in onze hersenen het hormoon oxytocine vrij, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Bij moeders zorgt dit stofje onder andere voor een sterk hechtingsgevoel met de baby. Ook tussen twee geliefden zorgt dit hormoon voor een sterkere band. Bovendien verzwakt het de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden, waardoor we socialer zijn.
  • Onze huid is het grootste orgaan wat we hebben. Het is ons primaire communicatiemiddel en onze belangrijkste beschermer. Daardoor voelen we grenzen beter aan.
  • Bij aanraking van de huid sturen de zenuwcellen signalen naar de hersenen, die vervolgens endorfine, het gelukshormoon, produceren. Endorfine zorgt dat we ons prettig voelen, maar het stimuleert ook ons immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig lichamelijk contact hebben, een lagere bloeddruk hebben dan mensen die dat niet hebben. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat de endorfines door aanrakingen helpen om genezingsprocessen in ons lichaam te bevorderen. Een extra dosis aanraking zorgt zo voor een sneller ziekteherstel.

Genoeg wetenschappelijk. Ik ontmoet elke dag vrouwen, en merk regelmatig dat het bewustzijn over het lichaam geheel of gedeeltelijk ontbreekt.
Enige tijd geleden ontmoette ik een lieve, hardwerkende vrouw* met een leven die ze zelf als prettig en stressloos beschreef. Klachtbehandeling was niet nodig, want ze had geen klachten. Een lekkere ontspannen massage was wat ze van mij verwachtte. Maar toen ik met mijn handen een gesprek aanging met haar lichaam, ervoer ik iets heel anders. Haar lichaam zat helemaal vast, bindweefsel en spieren. Er was in eerste instantie geen beweging in te krijgen. Door deze massage en de liefdevolle, bewustmakende aanraking maakte ze weer contact met haar lichaam en kwamen er antwoorden op vragen die ze van te voren niet had durven stellen.
Evenals een moeder van 4 kinderen*, die bij haar eerste afspraak, wat boos mijn praktijk binnenwandelde. Ze had een cadeaubon gekregen van haar baas. Die had haar geadviseerd eens naar een masseur te gaan, om eens te ontspannen. Wat een lief gebaar, dacht ik. Waren er maar meer van deze bazen. Maar deze vrouw leek het totaal niet te waarderen. Gaandeweg het gesprek vertelde ze over het moederschap, partner zijn en haar prachtige beroep. Ik vroeg haar hoe ze zich voelt als “Marja”. Ze keek me aan, “Ja prima” was het antwoord.
Op de massagetafel ervoer ik onrust bij haar en toen ik haar benen masseerde kwamen er tranen.  Een overvloed aan tranen.
In ons gesprek na de massage vertelde ze me hoe erg ze zichzelf, in al de rollen die ze vervult, was vergeten. Haar lichaam had ze na al die bevallingen verwaarloost. “Ik zie er niet meer zo uit als vroeger en vind mijn lichaam om te walgen.” Ze besloot dat anders aan te pakken.
Op dit moment komt ze elke twee weken bij mij om even aandacht en liefde aan zichzelf te geven. Elke afspraak vertelt ze me hoeveel er in haar leven is veranderd, omdat ze weer voor zichzelf is gaan staan.

Wat ik hier niet mee wil zeggen is: “kijk eens wat voor goed werk ik doe” maar ik wil hiermee aangeven dat je lichaam soms iets anders verteld dan je zelf op de oppervlakte voelt. En deze prachtige vrouwen bleken niet te enige in de praktijk die geen idee hadden wat er in hun lichaam huisde. Je lichaam heeft die aanraking, liefde en aandacht nodig. Mijn boodschap is: massage is geen luxeproduct en doet echt iets met je lichaam. Geef je lichaam de liefde en aandacht die het nodig heeft en als je dat bij een masseur wilt laten doen, neem dan de tijd om een masseur te zoeken die past bij je behoefte en wensen.

Succes en liefs,

Mandí

*Beide vrouwen hebben toestemming gegeven om de voorbeelden in dit verhaal te gebruiken. Namen zijn fictief.