Ik heb ’t niet…

Ik heb heel veel reacties gekregen op mijn stuk “Massage is (g)een luxeproduct. Al deze reacties gingen over geld. Ik wil nog eens goed benaderen dat het gaat om het product en niet over wat er gevraagd wordt voor het product.

“Ik heb dat geld niet” kreeg ik vaak te horen. Dat lijkt me lastig. Massage moet, vind ik, toegankelijke zijn voor iedereen.

Zelf heb ik ook in de positie gezeten dat je soms moest kiezen. Op een dag, waarin ik geen fijne toekomst kon bedenken als het ging over geld, besloot ik naar een open dag te gaan van een opleiding. Een opleiding die ik niet kon betalen. Ik werd zo blij van wat ik daar kon leren. “Wat vind je ervan?” vroeg de man die de open dag begeleidde. Ik kon alleen maar antwoorde dat ik zijn opleiding geweldig vond, maar ik geen geld had om dat te komen volgen. “Doe maar een voorstel voor de betalingen” zei hij “dan komt alles goed.” Dat heb ik gedaan, en heb van mijn verjaardagsgeld een massagetafel gekocht. En zo masseerde ik heel veel mensen. Als de mensen vroegen “wat vraag je ervoor?”. Antwoorde ik dat ze mochten geven wat ze wilde en dat konden ze dan in een spaarpotje stoppen. Ik masseerde met de olie uit de keuken en zo spaarde ik mijn opleiding bij elkaar. En kon ik oefenen tegelijk. Na een jaar betaalde ik mijn opleiding. Inmiddels zijn we al wat jaartjes , een opleiding, curscussen en een eigen zaak verder. Ik ben hem nog altijd dankbaar voor zijn hulp, liefde en vertrouwen. Ik wil hier twee dingen mee zeggen;

  • Laat je hoofd niet hangen, maar kijk de wereld in. Je hebt altijd mogelijkheden
  • Ik wil dat iedereen kan genieten van een massage of afkomt van zijn/haar klachten. Je kunt daarom altijd contact opnemen om te praten over de mogelijkheden; Wat kan je wel betalen? Ruilen? 

Liefs, Mandí