Rebozo Sluitingritueel

Een Mexicaans ritueel. Als je ons kent, kun je het al weten; wij zijn dol op rituelen.

Rituelen en oude tradities zijn er niet zomaar. Ze koesteren iets waardevols in zich en zijn eeuwenoud, zo ook het Rebozo sluitingsritueel. Zo vanzelfsprekend en toch zijn we het vandaag de dag niet meer gewend om rituelen uit te voeren en te ondergaan.

Het Rebozo ritueel is een ritueel voor en door vrouwen. Het is waardevol voor verschillende overgangsmomenten in het leven. Van oorsprong is het ontstaan om stil te staan bij de transitie van vrouw naar (op)nieuw) moeder. In de zwangerschap staat de vrouw met haar energie open, met openheid het nieuwe leven ontvangen en de wereld inzetten. Het sluiten van de doeken zorgt ervoor dat de vrouw energetisch weer terug komt bij zichzelf, haar eigen energie.

Indonesian meets Mexican

Met Mandi’s eigen roots in Indonesië, al diep verbonden met de vele rituelen, ontstond daar ineens ook de verbinding met dit Mexicaanse ritueel. We ontmoette beide een prachtige vrouw. Een ontmoeting die als heel vertrouwd voelde. Samen verbonden en ontdekten we onze vriendschap. Nog vers en jong, maar onze zielen wisten al.

Aan de keukentafel deelden we onze dromen en werden er nieuwe ideeën geboren. Deze dromen raakten elkaar en zo ontstond de start van deze prachtige samenwerking.

Allebei gedreven om iets ouds als het Rebozo ritueel opnieuw de wereld in te brengen. Een gekoesterde, geborgen plek te faciliteren waar vrouwen zich gedragen voelen. We delen de wens om de hedendaagse vrouw weer in haar kracht te zetten, met alle aandacht voor dat wat is en mag zijn. Doordat wij elkaar goed kunnen aanvoelen en wij een schat vol kwaliteiten bezitten, weten we een warme, liefdevolle en omhullende ceremonie te verzorgen. We werken vanuit een diepe verbinding met elkaar, jou en het vrouwen veld, het vrouw-zijn en het eeuwen oude ritueel.

Wij zijn Mandí (links) en Sabrina.

Rebozodoek

Even een stukje achtergrond. De rebozo komt oorspronkelijk uit Mexico. De rebozo’s die wij gebruiken komen voor een deel uit mexico en een deel uit Guatamala en zijn met de hand geweven. Ze zijn bij een familiebedrijf ambachtelijk geweven op een trapweefgetouw. De doeken zijn van katoen. Traditioneel wordt de Rebozo voor elke cyclus in het leven gebruikt. In Mexico is het heel gebruikelijk om een Rebozo te hebben die onderdeel is van je leven en als een soort verlenging van je armen en handen. De Rebozo wordt dan gebruikt voor van alles van dagelijkse (huishoudelijke) klusjes, als draagdoeken voor de boodschappen en voor de kinderen (of die van iemand anders), als deken, voor massage en nog veel meer. Een Mexicaanse vroedvrouw gebruikt de Rebozo dagelijks met haar moeders in allerhande situaties. We respecteren de oorspronkelijke traditie van werken met de Rebozo en gaan hier zorgvuldig en met heel veel liefde mee om. We zijn dankbaar voor de prachtige doeken, die ons ondersteunen.

En dan nu het ritueel

Het Rebozo ritueel is een prachtige manier om bewust de overgang te maken van de/je binnenwereld met alleen zorg voor je baby (bij zwangerschap lees hier verder) en jezelf en dan naar de grote buitenwereld. Het is zo diep ondersteunend en transformerend in vele situaties. Een diep helende ervaring. Ook bij andere overgangsmomenten in het leven van een vrouw. Met 7 doeken, van hoofd tot tenen sluiten we jou energie. En ook weer langzaam doek voor doek te openen….

In dit uren durende ritueel wordt gedragen door 2 vrouwen, wij begeleiden je door het ritueel heen.
Wens je dit te doen met 1 van de vrouwen, dan is dit ook mogelijk.

We geven je samen een massage of een lichaamsgerichte oefening om je te helpen in je lichaam te komen en te zakken. Hiermee eren we jouw lichaam. Als er een bad aanwezig is, nodigen we je uit te baden. We sluiten je lichaam in met 7  Rebozo doeken, waarmee we symbolisch je transitie inluiden. Na afloop hiervan mag je genieten van iets lekkers. We ronden ten slotte het ritueel gezamenlijk af. We wensen dat jij vol kracht, liefde en in jezelf de nieuwe fase van je proces in stapt.

Verder is het Rebozo ritueel ook heel helend bij andere grote of kleinere overgangsfases in het leven, zoals

  • na het afbreken van een moeilijke relatie;
  • ziekte; verlies geboorte;
  • abortus;
  • het uit huis gaan van de kinderen;
  • het bekrachtigen van een innerlijke veranderingen;
  • na het helen van trauma en meer.

    Je kan deze behandeling in vele situaties beleven en als krachtig ervaren. Het is niet alleen heel waardevol om te sluiten maar het kan je ook (nieuwe) waardevolle inzichten en informatie geven. 

*Dit zijn pakketten om jou een beetje te helpen bij het maken van een keuze maar past er iets anders of voel jij dat er iets anders nodig is, bespreek dit dan met ons. Wij kijken dan samen wat er passend kan zijn.