Wat vertelt je buik je?

De buik is het energetisch centrum van het lichaam, en wordt geassocieerd met innerlijke kracht van waaruit we relaties aangaan met andere mensen. Hierin hebben we, net als in heel je lichaam trouwens, van alles opgeslagen.

Maar wat we hier vooral opslaan gaat over onze emoties, het uiten van je emoties, contact met anderen en seksualiteit (seksuele levensenergie). Je ziet dus ook vaak dat als mensen bv. seksuele trauma’s hebben, last hebben van hun darmen en als zij daar dan niet goed hun emoties over uiten en de emoties dus opslaan, dat dit op langer termijn gevolgen kan hebben op onze buik streek. Onze buik staat ook echt voor verbinding en de mate waarin we geluk ervaren in het leven; Hoe goed en fijn voel jij je?

In je buik huist zich voor een deel het 2e en het 3e chakra. Het tweede chakra, wat zich voorals in de onderbuik bevindt net onder de navel ontwikkelt zich volgens de chakraleer tussen je 7e en 13e jaar. Het 3e chakra, je bovenbuik net boven je navel en onder je ribbenkast, ontwikkelt zich vooral tussen de 14e en je 20e jaar. 

Even kort, want hier valt heel veel over te vertellen, tussen ons 7e en 13e levensjaar ontwikkelen we vooral onze sexualiteit. Dus vaak worden we in deze periode voor het eerst verliefd, leren we over sexualiteit en krijgen we onze eerste verkering, je word je bewuster van je eigen geslacht en die van de ander.
Tussen onze 14e en 20e levensjaar ligt de focus op hoe we onszelf ervaren in alle rollen en op alle gebieden. In deze levensfase vinden we uit wat ons doel is op de aarde. 

Alhoewel er ook wel wordt gezegd dat de eerste 7 jaar belangrijk zijn en het zich daarna in patronen alleen maar blijft herhalen. Voor nu blijven we even bij de theorie hierboven.

In de huidige maatschappij, de (westerse) wereld waarin wij nu leven is een volledige aarding een aandachtspunt voor vele van ons. Onze energie kan niet goed naar beneden doorstromen. Dat noemen we “incarneren”. Dat het niet doorstroomt komt omdat we rondom onze buik emotionele trauma’s vastzetten die de energie tegenhouden. Het gevolg hiervan is dat we veelal “boven” blijven, in ons hoofd en rondom schouders.  Wat ik zelf vaak beschrijf als de zolder. Want we denken veelal dat ons hoofd de wijsheid in pacht heeft. Maar wat zou er gebeuren als we dieper zouden zakken? Het is mega belangrijk om je aandacht en bewustzijn te focussen op de stukken in jezelf en dan vooral de emotioneel zware stukken die heling nodig hebben. Zo zak je steeds meer naar beneden. Daarvoor is lichaamswerk een heel fijn hulpmiddel.

Fysiek gezien zitten er in je buikregio; Spijsverteringsstelsel, je geslachtsorganen, eierstokken, prostaat, je blaas, seksuele klieren, je darmen, je blaas en je nieren, je lever, je maag, galblaas, alvleesklier, je vegetatief zenuwstelsel en je milt.

Goed, wat ik hierboven al vertelde; De buik is de plek van de emoties en het aangaan van verbindingen. Als je je niet kan openen naar de wereld en het leven, naar buiten toe, je emoties niet kunt uiten en je jezelf afsluit kun je veel problemen in je buik ervaren. Waar we problemen ervaren heeft echt te maken met wat er niet helemaal lukt en waar we het moeilijk mee hebben. In onze buik regio zitten ontzettend veel antwoorden op bepaalde gezondheidsklachten en psychische problemen. Energetisch gezien staan je buik en onderrug in verbinding. Je ziet dus vaak dat rugklachten ontstaan door problemen in de buik en andersom.

Je buik bestaat uit 3 zones: je bovenbuik, je middenbuik, je onderbuik.
Elke zone speelt een rol bij het aanvoelen van prikkels van buitenaf en het vormen van gevoelens over die prikkels. 

De meest subtiele en vluchtige gevoelens resoneren vooral in het bovenste deel van je buik, de oer gevoelens vooral in het onderste deel van je buik. Dit is dus een andere verdeling dan de verdeling die we maken in de chakraleer. 

Bovenbuik
Je bovenbuik begint direct onder je middenrif en eindigt ter hoogte van de onderste ribben. Je lever, galblaas, maag, milt/alvleesklier bevinden zich hier. Sommige mensen zeggen dan ook dat de bovenbuik de hogere klanken van je gevoel laten horen. Dit is de plek waar je vluchtige, wat meer snelle gevoelens waarneemt. Ze komen snel, en kunnen ook weer heel snel weg zijn.

Het zijn de gevoelens die in jou opkomen terwijl je in interactie bent met de buitenwereld. Maar hoeven niet perse over jou te gaan. Deze, in eerste instantie vluchtige gevoelens, kunnen je uiteindelijk wel dieper raken in een gevoel die je al had en daarmee langer blijven hangen dan je zelf zou willen. Goed om naar die gevoelens te kijken.

Middenbuik
Je middenbuik begint onder de onderste ribben en loopt tot ongeveer twee vingers onder de navel. Hier bevindt zich een groot deel van de darmen. Energetisch gezien is en blijft de navel het punt waarmee je in de baarmoeder met het lichaam van je moeder verbonden was en hoe je werd “gevoed”. Ook al is die navelstreng allang verdwenen, het blijft een punt waarmee je in verbinding staat met je moeder. Het zegt dus ook veel over het contact met je moeder. 

Je middenbuik dan ook een belangrijk gebied voor creativiteit en seksualiteit. Het staat in verbinding met hoe jij jezelf aan de wereld laat zien. De mate waarin jij vrijheid ervaart en gezien wil worden. Als jij je door iets of iemand in je vrijheid beperkt voelt of wanneer je denkt dat er voor jouw verlangens geen plek is, dan is de middenbuik de eerste die daarop reageert. Zoals ik al eerder noemde seksueel overschrijdend gedrag maar dit hoeft niet zo iets groots te zijn en kan ook iets kleins zijn. Iets om aan te denken als je vaak last hebt van pijn of darmkrampen in dat gebied.

Onderbuik
De onderbuik loopt van vlak onder je navel tot aan de onderkant van je bekken. In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen. Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oer gevoelens. In je onderbuik gaat het niet om de gevoelens over wat je van jezelf laat zien aan de wereld, maar om de gevoelens over wie je daadwerkelijk bent. Over je bestaan, het recht van bestaan, over je ZIJN. Hier ligt je oorsprong, jouw kern. Jouw thuis. 

In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of juist (doods)angst. Je onderbuik weet of je onbevangen kan ZIJN of juist op je hoede. Dit is je onderbuikgevoel, je instinct. 

“Bij negatieve, naren en traumatische ervaringen kan de echo van de diepe, trage klanken van de onderbuik nog heel lang door blijven klinken, terwijl de daadwerkelijke ‘onveilige’ situatie misschien allang voorbij is.” Ook hierdoor ontstaan veelal fysieke klachten en in dit gebied is dat vooral blaasontsteking of bekkenpijn. 

Om te helen heeft je buik iets van jou nodig. In plaats van de afkeuring (op welke manier dan ook) heeft je buik liefde nodig. Als je buik er mag zijn, mag jij er zijn. Als je buik gevoed wordt met dingen die goed te verteren zijn, dan kunnen alle gevoelens die in jou zijn ook op een gezonde manier worden verteerd. Met voeding bedoel ik letterlijk eten en drinken, maar ook uit informatie en situaties waar je jezelf in plaatst. Maak dus vandaag eens écht contact met je buik en vraag hem wat hij nodig heeft. Dit kan je doen door te masseren, of gewoon je handen op je buik te leggen.   

Korte uitleg over een aantal aandoeningen

Blaasontsteking – Bij een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, is de binnenkant van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking gaat over veiligheid, een diepgewortelde angst, oude ideeën los te laten, vastgehouden emoties, innerlijke kwaadheid dus vooral op jezelf gericht, woede en frustraties vooral in relatie met ouder/kind contact en partners. Het gaat ook over grenzen aangeven. Het is letterlijk de scheiding tussen je binnen en buitenwereld.

Darmproblemen –  De darmen staan naast het fysiek loslaten van afvalstoffen ook voor het loslaten van emoties. Zij hebben een belangrijke rol in het verwerken. Problemen met het je ontlasten en loslaten van (negatieve) indrukken.

Diarree – Je wil je vluchtig ontlasten van iets. Uit angst zou je weglopen. Ren je weg voor belastende situaties?

Constipatie / obstipatie / verstopping  – Angst om verleden los te laten. Emotionele last, ergernissen en problemen vasthouden. Alles willen beheersen of controleren (in de greep houden).

Blindedarmontsteking – Je bouwt op het gezag van anderen, omdat je niet op jezelf durft te vertrouwen. Conflict tussen enerzijds het vasthouden aan uiterlijk gezag en het innerlijk gevecht ertegen

Buikkrampen – Krampachtig vastklampen aan gedachten. Je bent geblokkeerd zijn in je buikgebied. 

Galstenen – Versteende kwaadheid, wrok of frustratie.

Maagproblemen – Emotioneel niet kunnen omgaan met nieuwe indrukken. Je kan iets niet verteren/iets ligt je op de maag/angst voor het nieuwe. Je kropt een hoop spanning en emoties op.

Nierproblemen – Haat-relatie met jezelf. Vijand van jezelf. Ik ben niet goed genoeg. Kwaad, ontgoocheld, schuldprojectie naar partner.

Rugpijn, onderrug – Existentiële angsten, je steunt op anderen, niet op jezelf. Materiële zorgen (geld, werksituatie). Waar loop je onder gebukt? Fysiek gezien; kan er ook ontlasting vast zitten. Dan hebben we het dus over constipatie/obstipatie/verstopping.

Eierstokken, cysten – Houd je pijnlijke herinneringen vast (uit je kindertijd)? Speel je een onechte rol uit angst voor afkeuring van autoriteiten? Is je vrouwelijke kant ooit onderdrukt of misbruikt? (Seksueel misbruik). Koester je innerlijk nog wrok of boosheid jegens die personen?

Slappe buikspieren kunnen in verband gebracht worden met een gebrek aan wilskracht en een gebrek aan zelfrespect. Heb je een vetlaag gecreeërd rondom je buik, vraag je dan eens af wat je wil beschermen? Wat wil je bedekken? Mogen jou gevoelens er helemaal zijn?
Strakke of pijnlijke buikspieren kunnen geassocieerd worden met overmatig beschermend zijn ten aanzien van zichzelf en/of anderen.

Ben je hooggevoelig en heb je regelmatig last van darmklachten? Dan ben je niet alleen. Andersom is het ook zo dat 80% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ook hooggevoelig zijn.

Wil je meer in je lichaam verdiepen, luisteren naar haar en voor haar zorgen?
Boek dan een behandeling

Mijn teksten sluit ik altijd met de zin: Dit is mijn waarheid, niet DE waarheid. Haal uit deze teksten waar je wat aan hebt, doe dat trouwens in alle teksten of eigenlijk in alles. Schep op wat je energie geeft, waar je je goed bij voelt. Voelt dit als zweverig, onzin of als onwaar voor jou? Klik dit dan vooral weg. Ik probeer mijn teksten met zoveel mogelijk informatie te vullen, zo down to earth mogelijk.