Wat vertellen je Kuiten?

De kuiten. Hierover kan ik je veel vertellen. De kuiten zijn een vast onderdeel van de intakebehandelingen omdat er veel informatie te vinden is in je kuiten.

Puur fysiek gezien

Kuiten zijn de spieren aan de achterkant van je onderbenen, die cruciaal zijn voor bewegingen zoals lopen, rennen en springen. Ze bestaan uit twee hoofdspieren, de Gastrocnemius en de Soleus. Deze werken samen om je voet te kunnen buigen bij de enkel, wat essentieel is voor de afzetbeweging tijdens het lopen of rennen en het stabiliseren van de voet. De Gastrocnemius is de meest zichtbare van de twee en heeft twee koppen die aan de achterkant van de knie beginnen en doorlopen tot de enkel. Deze spier is vooral actief wanneer je je knie strekt. Daarentegen begint de Soleus lager op het been en ligt grotendeels onder de Gastrocnemius. De Soleus is vooral belangrijk voor bewegingen waarbij je knie gebogen is. Ondanks hun verschillen, werken deze spieren nauw samen om je hiel van de grond te tillen.

Kuiten zijn onze ingang naar de vroege jeugd en…

het contact met onze ouders. Ze zijn verbonden, letterlijk ook, aan je basis. Aan de wortel van je bestaan.
Fysiek gezien is het een belangrijke spier maar energetisch gezien vertelt deze spier ons heel erg veel.

Je ouders in je kuiten

Als je de diepte in gaat en gaat luisteren naar je kuiten, zou je emoties tegen kunnen komen die gaan over je ouders. De linker kuit gaat dan vooral over het contact met je moeder en de voor ouderlijn van je moeders kant. En de rechterkuit gaat dan vooral over het contact met je vader en de voorouderlijn van je vaderskant. Je vind hier dingen die je lastig, uitdagend of ronduit moeilijk vind, eigenschappen die je misschien herkent van hen in jezelf. Dat gaat dan heel erg over dit leven. Maar ook wat (onbewust) doorgegeven is van generatie op generatie, kan je hier terugvinden.

Gevoelens die hiermee verbonden kunnen zijn zijn: geborgenheid, hulpeloosheid, overgave, onmacht, vertwijfeling, het wel of niet gezien en gehoord zijn. Het kijken naar je ouders heeft niks te maken met goed of fout, maar hoe heb jij het beleefd. Dat heeft zich opgeslagen in je kuit en is voelbaar.

Vaak als je de kuit aanraakt word pas voelbaar wat voor spanning daar zit; pas als je naar je jeugd en het contact met je ouders gaat kijken word zichtbaar waar jou behoefte liggen, waar je je wel en niet gezien voelt en wat voor emoties er nog diep in jou verborgen liggen.

In deze wijze van naar het lichaam kijken ga ik er ook vanuit dat jou vader en moeder in jou aanwezig zijn.
En die basis is belangrijk voor de rest van je leven.

Wat je zelf zou kunnen doen om contact te leggen met je kuiten

  • Neem jezelf serieus, in het lichaam waarin je nu zit ben je ook geboren. Kijk met liefde terug naar je jeugd en voel wat daarover te voelen valt. Vermijd deze “plek” in jou nooit. Doe je dit wel? Dan is er nog wat werk aan de winkel (en vooral als je er last van ervaart).
  • Doe wat diepte werk/ schaduwwerk om dat waar je last van hebt, waar je niet naar durft te kijken toch eens aan te kijken. Zodat de onrust en pijn in dat gebied meer in het licht komt. Doe dit doormiddel van (familie)opstellingen / sjamanistische werkwijze en/of massage (therapie).
  • Warmte is altijd een goed idee., Warme doek, een kruik, (kruiden)baden. Warmte zorgt voor een goede doorbloeding.
  • Drink voldoende. (water/ thee), je kuiten staan namelijk in contact met het element water en met je nieren en je blaas.

Wil je meer in je lichaam verdiepen, luisteren naar haar en voor haar zorgen? En wil je ook meer contact met jouw kuiten? Boek dan nu nog een behandeling

Altijd eindig mijn teksten met deze voetnoot

Deze tekst schrijf ik met dat wat ik nu weet.
Ik geloof in de kracht van ons lijf en massage (in alle vormen). Soms is dat heel zweverig en soms heel down to earth. Altijd met als doel dat jij meer verbinding kunt leggen met je lijf, zodat je naar haar kunt luisteren en zo minder stress, onrust en pijn ervaart. En vrijer kunt bewegen in je lijf en energie. Dit is mijn manier van kijken naar het lijf, blijf bij jezelf voelen of het voor jou ook klopt. Trek in twijfel, ben het eens of juist oneens, voel vooral hoe het voor jou is. Mijn waarheid hoeft niet jou waarheid te zijn. Schep op wat hierin helpend en dienend voor je is.