Investering in euro’s

Zolang als ik een praktijk heb droom ik ervan om de prijzen gewoon open te gooien. En geld te zien als een overdracht van energie. Zelf bepalen wat je betaald. Ik vind dat iedereen recht heeft op een goede en fijne masseur en begeleiding bij momenten in het leven waarin het even niet alleen lukt. Al eerder deed ik hier een aantal proeven mee en merkte ik dat veel mensen hiermee in de knoop raakte. “Mooi” zou je denken, een mooie confrontatie met jezelf, maar het schoot zijn doel voorbij. Ik heb lang gevoeld wat er klopt. Ik heb een tussenweg gezocht en gevonden.

Achter iedere behandeling heb ik 3 bedragen gezet, dat is een vanaf prijs. Je mag zelf beslissen wat je de behandeling waard vind en wat jij mij ervoor zou willen en kunnen betalen. Je mag het precieze bedrag betalen of een bedrag naar eigen gevoel. Dat kan elke keer hetzelfde bedrag zijn of elke keer verschillen.

Een tijdje geleden sprak ik met Anouk van de Jankfabriek over geld en waarde. Zij volgde een online cursus die volgens het ‘sliding scale’-principe werkte; deelnemers konden kiezen uit een drietal bedragen voor dezelfde cursus en op basis van hun inkomenssituatie een keuze maken. Hiermee heb jij ook verantwoording over wat jij wil maar bovenal kan betalen en kan ik aangeven wat voor mij belangrijk is. Zo kan ik massagetherapie voor meer mensen toegankelijk laten zijn.

Voor de massage hanteer ik een vanaf prijs en daarbij maak ik gebruik van 3 bedragen. Het basis bedrag is gebaseerd op de daadwerkelijke kosten van de behandelingen die ik geef. Denk aan de financiële vergoeding voor mijn praktijk en de tijd die het kost voor te bereiden, olie te maken en de daadwerkelijke behandeling te geven. Maar ook onzichtbare tijd is hierin verwerkt, zoals het werven van deelnemers, de organisatorische en administratieve kant van het hebben van een eigen praktijk en het bijhouden van de website, sociale media en nieuwsbrieven.

Hoe werkt dit?

Het hoogste bedrag is de pay it forward – prijs, voor wie financiële overvloed ervaart, draagt bij aan de deelname van wie het financieel niet zo breed heeft en ondersteunt Rumah Mandi als het gaat over deze behandelingen en de kosten die daarmee gemoeid gaan. Je geeft een steuntje aan diegene die dat goed kunnen gebruiken. Deze prijs is bedoeld voor iedereen die moeiteloos aan alle basisbehoeften kan voldoen, zoals huisvesting, vervoer en eten. Je hebt salaris of vermogen waarmee je altijd nieuwe kleding kunt kopen, buiten de deur kunt eten of drinken, je hobby kunt uitoefenen en uitstapjes kunt maken zoals naar concerten, musea en de bioscoop. Daarnaast heb je voldoende spaargeld ter beschikking om te besteden aan een (eigen) woning, waarvoor je wel een hypotheek kunt hebben, maar waarvan de kosten niet zo hoog zijn dat je daar in het dagelijks leven last van hebt. Ook kun je meerdere keren per jaar op vakantie of een weekendje weg.

Het middelste bedrag is bedoeld voor deelnemers die over het algemeen aan hun basisbehoeften kunnen voldoen, maar af en toe stress ervaren om financieel alles op de rit te houden.  Je hebt een salaris waarmee je regelmatig nieuwe of anders tweedehands kleding kunt kopen, en af en toe buiten de deur kunt eten of uitgaan.  Eventueel heb je wat spaargeld tot je beschikking en kun je jaarlijks op vakantie zonder dat je hierdoor financiële problemen krijgt. Mogelijke schulden hebben geen merkbare invloed op je maandelijkse vaste lasten en basisbehoeften.

Het laagste bedrag is bedoeld voor mensen die regelmatig stress ervaren om voldoende geld te hebben voor huisvesting, eten en vervoer. Je hebt recht op financiële toeslagen om in deze behoeftes te voorzien, hebt geen eigen vervoer of bent niet altijd in staat om benzine of openbaar vervoer te betalen. Je hebt geen spaargeld of mogelijkheid om te sparen en koopt maar heel af en toe kleding omdat je er nauwelijks ruimte voor hebt. Het laagste bedrag is er voor deelnemers die juist een lager inkomen hebben en niet zouden kunnen deelnemen als ze de standaard prijs moesten betalen.

Het idee achter het sliding scale- of pay as you can-principe is dat niet iedereen hetzelfde te besteden heeft, maar alle deelnemers naar rato de kosten met elkaar dragen. Met vertrouwen als uitgangspunt; iedereen kiest het bedrag dat bij haar inkomenssituatie past. Welk bedrag dat is? Daarvoor gebruik je je eigen moreel kompas. Om je toch op weg te helpen, hier een uitgebreide uitleg.

Wat wil ik hier verder nog over zeggen?

In een maand heb ik een x aantal plekken beschikbaar voor mensen, daarvan heb ik een aantal plekken beschikbaar voor mensen die het laatste bedrag betalen en een aantal die het hoogste betalen. Wees je er bewust van dat wanneer je kiest voor het lage bedrag, terwijl je in staat bent meer te betalen, je dan plek inneemt van iemand die een behandeling nodig heeft, maar de hogere bedragen niet kan betalen.

Kortingen zoals lastminute- of juist earlybird-prijzen zijn hiermee verleden tijd. Principes die uitgaan van tekort, van haast, in plaats van rust en vertrouwen. Precies het tegenovergestelde van waar massagetherapie over gaat – leren luisteren naar je lichaam en alles er helemaal laten zijn. Je mag hierbij de tijd nemen om te voelen of ik bij je pas, of dit is wat je nodig hebt en daarbij mag je alle tijd en ruimte nemen. Geen haast of manipulatie om je over de streep te trekken. Maar aandacht, liefde en stilte. En vooral voelen.

Heb je hier vragen over? Mail mij op info@rumahmandi.nl